Het ouderlijke gezag op bezoek
Blijf op de hoogte en volg Liset
31 Oktober 2015 | Finland, Helsinki
EINDELIJK zou ik mijn ouders weer terug zien! Zij hebben mij donderdag van school opgehaald en toen zijn wij 's avonds lekker uiteten geweest en zij zij vervolgens naar het hotel gegaan en ik naar huis.
Vrijdag heb ik hen eerst nog een beetje Jyväskylä laten zien en papa gelijk aan het werk gezet. Mijn fietst was namelijk een beetje kapot. omdat ik donderdagochtend een botsing had gehad met een andere fietser (gelukkig niks aan de hand verder). Helaas hebben wij niet zo veel van Jyväskylä gezien omdat het zoals we dat mooi verwoorden KUTWEER was. Vervolgens zijn wij met de auto naar Turku gereden. Dit is de oude hoofdstad van Finland voordat Helsinki dit werd. Onderweg dachten wij nog eventjes een nationaal park op te zoeken. 20 minuten opgereden met de auto blijkt het park ''dicht'' te zijn. Hoe je een stuk natuurlijk dicht kan doen is nog de vraag, maar goed we hebben in ieder geval de echte Finse natuur gezien met bomen en meren.
Zaterdag hadden we gelukkig eindelijke een zonnige dag. Wij hebben 's ochtends nog even door Turku gelopen en een kasteel en kerk bezocht. Ook zijn wij over de markt gelopen wat wij NOOIT meer gaan doen. We waren even vergeten hoe erg wij zulke drukte haten haha. Ook hebben wij een markthal bezocht wat het oudste gebouw van Finland is. In deze markthal hadden ze onwijs veel eten, natuurlijk. Lekkere visjes, vlees, brood en zoete broodjes. Het zag er erg lekker uit allemaal, maar helaas hadden wij nog geen honger. Rond een uurtje of 1 hebben wij de auto gepakt en zijn naar Helsinki gegaan. Op weg naar Helsinki heb ik ook nog een heel stuk gereden en het was onwijs lekker om weer te rijden! Zeker op de snelwegen in Finland waar je soms gewoon echt alleen op de weg rijdt, dat is natuurlijk onwijs bijzonder aangezien wij de snelweg naar Rotterdam en Amsterdam gewend zijn. 'S avonds zijn wij natuurlijk weer uiteten geweest en hebben lekker (op een bank) gechilld in het hotel. Ik heb ik mijn huis geen bank dus zitten op een bank was erg welkom. Ook heb ik nog even in bad gezeten. Ook dit hoeft voor mij thuis bijna nooit, maar als het niet kan mis je het wel natuurlijk haha.
Zondag zijn wij Helsinki echt gaan verkennen. Aangezien het weer weer slecht was hebben wij maar een dagkaart voor de tram gekocht. We hebben de rotskerk bezocht. Hoewel dit meer op een uitvaartcentrum leek was het toch best leuk om te zien. Deze kerk is uitgeslepen uit rotsen. Dan verwacht je ook dat het ergens in de middle of nowhere is, maar de kerk is gewoon midden in de stad. Daarna zijn wij nog naar het Olympisch stadion geweest (aangezien ik dit graag wilde zien) en hier een toren in geweest zodat we over de heel stad konden heen kijken. Vooral de kleuren van de bomen waren erg leuk om te zien! Daarna nog naar wat kerkjes geweest en eind van de middag lekker uitgerust in het hotel. Aangezien we lekker uiteten wilde hebben wij op Tripadvisor gezocht waar we dat het beste konden doen. Het eerste restaurant waar we aankwamen (door de regen) was vol met mensen die een rugby wedstrijd aan het kijken waren. Dan maar naar het tweede restaurant. Na 10 minuten lopen (5 minuten omgelopen) komen we daar aan en is het restaurant gesloten.. Toen maar naar het restaurant gegaan waar ik samen met mijn vriendinnen ook heb gegeten. Niks bijzonders, maar we waren natuurlijk al lang blij dat we eten hadden en droog zaten.
Maandag was het helaas weer tijd om naar huis te gaan. Papa en mama hebben mij bij de bus afgezet (wat ook nog even zoeken was) en toen ging ik weer naar huis. Natuurlijk scheen de zon nu wel weer. 'S middags moest ik een presentatie geven voor de Haagse Hogeschool wat ik dus via Skype moest doen. Dit was erg grappig en heel anders dan normaal, maar we hebben een 7,6 gehaald, dus dat is helemaal mooi.
Van de week ben ik gewoon naar school geweest en heb ik niet zoveel bijzonders gedaan. Donderdag was er wel een haloween feestje waar we met z'n alle heen zijn geweest! Dit was erg leuk en zeker aangezien wij (wel met een grote groep) de enige waren die verkleed waren.
Vandaag, zaterdag, heb ik een hike gemaakt met een groep Spanjaarden en Violetta. We zijn naar een bos gegaan en hebben uiteindelijk van kwart voor 2 tot 5 continu gelopen. Ondanks dat het op een gegeven moment een beetje koud werd was het erg leuk en gezellig en lekker om veel buiten te zijn! Ik heb mij vandaag voorgenomen om ook in Nederland vaker wandelingen in het bos te maken. Kijken wat er van terecht komt! (:
Hopelijk kan ik volgende keer over mijn reisje naar Stockholm met Anne en Maaike schrijven. Dit zijn wij namelijk aan het plannen en ik hoop dat het allemaal gaat lukken met de tijd! En dan zie ik jullie over iets meer dan 7 weken alweer!
hyvää iltaa!
31 Oktober 2015 - 23:49
Marijke:
Hoi Liset,
Ik heb van je moeder begrepen dat jullie het gezellig hebben gehad en ik begrijp dat je samen met Anne en Maaike ook nog een reisje gaat maken!! Lekker hoor, geniet ervan!!! Vorig weekeind naar het Kruisherenhotel in Maastricht geweest. Een klooster wat omgebouwd is als hotel. Super mooi en heerlijk gegeten!!
Nog heel veel plezier die laatste weekjes!
Marijke